عقد کفالت در قانون مدنی/شرایط عقد کفالت/ارکان عقد کفالت/مهدی حنیور
عقد کفالت
کفالت عقدی مانند عقد اجاره میباشد که قوانین آن در قانون مدنی مقرر شده است. اما نکته قابل توجه آن است که کفالت رابطه بسیاری در دادرسی به جرم ها می یابد و در دادگاههای کیفری مورد عنایت است و کاربرد آن برای اشخاصی است که اتهام آن ها در دادگاه کیفری مورد دادرسی واقع میشود و مقامات قضایی به جهت دسترسی در هر هنگام که ضرورت داشته باشد قرار کفالت را صادر می نمایند و از متهم درخواست دارند فردی را به عنوان کفیل معرفی کند.
همان طور که در ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری به صراحت مقرر شده است به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع و جلوگیری از فرار و مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان او و بازپرس بعد از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی قرار کفالت و تامین را صادر می کند.
مفهوم کفیل
فردی که به دادسرا معرفی می گردد و حاضر شدن متهم در این جایگاه قضایی را ضمانت میکند کفیل نامیده می شود. این فرد در حقیقت عملی حقوقی انجام داده و با قصد خود برای خودش تعهد مالی به بار میآورد. پس باید شخص دارای عقل و بلوغ باشد که قدرت قانونی به منظور اداره دارایی خود برخوردار باشد.
از سوی دیگر باید توانایی مالی پرداخت وجه الکفاله را نیز در اختیار داشته باشد. دادرسی به این عنوان بر دوش بازپرس و دادستان می باشد. نکته دیگر که باید به آن توجه داشت این که شرکتهای خصوصی هم چنان چه شرایط لازم را داشته باشند بر اساس قانون قادر هستند کفالت متهم را به عهده بگیرند.
مسئولیت کفیل
بر اساس آن چه که پیشتر گفته شد هر موقع که حضور متهم در پیشگاه مقام قضایی ضرورت داشته باشد اول احضاریه برای او ارسال می شود و چنان چه حاضر نشد و هیچ دلیل قانونی برای عدم حضورش نداشت به کفیل آگاهی داده میشود که به مدت ۳۰ روز متهم را به مرجع قضایی احضار کند.
چنان چه کفیل قادر نباشد در این مدت متهم را حاضر نماید باید وجه الکفاله را به صندوق دولت واریز کند. چنان چه پس از آن که مبلغ به صندوق دولت واریز گردید، متهم به مرجع قضایی حاضر شد و حتی در دادگاه حضور یافت وجه الکفاله را نمی توان از صندوق دولت برداشت کرد و به کفیل برگرداند.
https://yarvakil.com/%d8%b9%d9%82%d8%af-%da%a9%d9%81%d8%a7%d9%84%d8%aa/
نظرات