لق شدن و شل شدن مفصل مصنوعی لگن
لق شدن و شل شدن مفصل مصنوعی لگن به وضعیتی گفته میشود که در آن اتصال قسمت های تشکیل دهنده مفصل با استخوان قدرت خود را از دست میدهد. این اتصال میتواند در نهایت به حدی از دست برود که مفصل مصنوعی کاملا در داخل استخوان شل شده و حرکت کند.
عوامل متعددی میتوانند زمینه ساز این لقی شوند. یکی از آنها تکنیک جراحی است. اگر جراح نتواند مفصل مصنوعی را به روش درستی در استخوان لگن و ران جاگذاری کند ممکن است مفصل خیلی زود شل شود.
علت دیگر، جنس مفصل مصنوعی است که اگر خوب نباشد ممکن است خیلی زود لق شود. مفاصل مصنوعی لگن یک سطح سایش دارند که بین سر مفصنوعی و کاسه مصنوعی است.
حرکت سر درون کاسه میتواند بتدریج ذرات ریزی را در آزاد کند که واکنش بدن به این ذرات موجب آزاد شدن مواد شیمیایی میشود که این مواد استخوان را میخورند. خوردگی استخوان در محل لتصال مفصل مصنوعی موجب لق شدن و شل شدن آن میشود.
هرچه چنس موادی که در محل سایش هستند بهتر باشد مواد کمتری آزاد شده و در نتیجه واکنش بدن کمتر شده و خوردگی استخوان و در نتیجه احتمال لقی هم کمتر میشود.
مهمترین علامت لقی و شلی مفصل مصنوعی درد لگن و ران است که معمولا با راه رفتن بیشتر و بدتر میشود. اگر لقی زیاد باشد و مفصل کاملا در داخل استخوان حرکت کند و استخوان خیلی ضعیف شده باشد ممکن است موجب شکسته شد استخوان شود.
مفصل مصنوعی لق شده را باید با عمل جراحی از بدن خارج کرده و با یک مفصل دیگر جایگزین کرد. به این جراحی، رویژن میگویند.
احتمال بروز عوارض بعد از جراحی در تعویض مجدد مفصل لگن یا در جراحی رویژن بیشتر از جراحی اولیه است پس همه تلاش جراح باید این باشد که مفصل عمر بیشتری داشته باشد و دیرتر لق شود.
نظرات (۱)