دوره فن بیان
نقش صدا در فن بیان و سخنرانی
انواع صدا در سخنرانی:
در یک تقسیم بندی به سه نوع صدای انسان اشاره شده است:
1-صدای سینه 2-صدای سر(غنه یا تو دماغی) 3-صدای ساخت الگو
صدای انسان طی مراحل و نظام پیچیده ای با خروج هوا از ریه ها شکل می گیرد. به همین دلیل است که در عمل دم (کشیدن هوا به داخل ریه ها)نمی توانیم حرف بزنیم. هوای بازدم از حنجره یا جعبه صدا عبور می کند و با برخورد با تارهای صوتی مرتعش. سپس با عبور از سه حفره گلو، دهان و بینی تقویت شده حجم پیدا می کند و نهایتا در برخورد با زبان، دندان ها و کام و لب ها حروف شنیده می شوند که این شنیده شدن دارای ویژگی های خاص خود می باشد که در ادامه به این ویژگی ها می پردازیم:
1-بلندای صدای خوب در سخنرانی:
بعضی منابع به آن حجم صدا هم گفته اند. در واقع منظور شدت صدای شنیده شده می باشد به عبارت دیگر منظور از بلندای صدا آن است که صدای فرد بلند شنیده می شود یا آرام به نظر می رسد. میزان بلندای صدا به میزان فشار هوایی که از ریه ها وارد حنجره شده و به شدت برخورد تارهای صوتی بستگی دارد. هرچه فشار هوا و شدت برخورد تارهای صوتی بیشتر باشد صدا بلند تر، و هرچه فشار هوا و شدت برخورد تارهای صوتی کمتر باشد صدا آهسته تر به گوش می رسد، گفته می شود صدایی که در حالت معمولی در فاصله هفت متری قابل شنیدن باشد بلندی لازم را دارد.
فریاد زدن، بلند صحبت کردن،گلو پاره کردن را استفاده نادرست از صدا گویند چرا که شدت بالا برخورد تارهای صوتی ممکن است در صورت تکرار به حنجره و تارهای صوتی آسیب برساند.امروزه استفاده از دستگاه های الکترونیکی تقویت کننده صدا مقدار زیادی از این مشکل را حل کرده است.
2-قدرت زیر و بمی صدا برای سخنرانی:
منظور از زیر بودن صدا نازکی صدا(مثل صدای زنانه) و منظور از بم بودن صدا کلفتی صدا (مثل صدای مردانه)می باشد. تفاوت این دو را می توان با وضعیت صدا اولین و آخرین کلید پیانو مقایسه کرد. بنظر می رسد که تفاوت طول و ضخامت تار های صوتی در خانم ها و آقایان دلیل اصلی تفاوت زیر و بم بودن صدای آن هاست.
https://tavanaedu.com/%d8%a2%d9%85%d9%88%d8%b2%d8%b4-%d9%81%d9%86%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86-%da%af%d9%88%db%8c%d9%86%d8%af%da%af%db%8c-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa-%d9%86%da%a9%d8%aa%d9%87-%d8%a7%db%8c-%d8%a8%d8%a7%db%8c%d8%af/
نظرات