خداشناسی امامیه (امام شناسی قرآنی ) : شرح 1000 اسم خداوند
خداشناسی امامیه:شرح اسرار مخفی کلمه الله | اسم خداوند (قسمت سوم)
خداشناسی امامیه:شرح اسرار مخفی کلمه الله | اسم خداوند (قسمت سوم)
مولف : استاد علی اکبر خانجانی
ادامه توضیح :
اسم الله در نزد عرفا:
عارفان اسلامی، مقام ذات حقّ را بدون هیچگونه تعیّنی دانسته و پس از تجلی حقّ، اولین تعیّن را تعیّنات حقی نامیدند که خود شامل مقام احدیت (تعیّن اول) و مقام واحدیت (تعیّن ثانی) میشود.
به عقیده ایشان، در رأس هرم اسماء الهی در تعین ثانی، اسم جامع الله قرار دارد که در مقام اندماج کثرت در وحدت، شامل همه اسماء دیگر خداوند نیز هست. و پس از آن، اسمهای چهارگانه «اول، آخر، ظاهر و باطن» قرار دارند.
عبدالله جوادی آملی، حکیم و مفسّر معاصر، الله را برترین نام از نامهای ذات مقدسی دانسته است که هستی صِرف و جامع همه اسمای حسنا و صفات نیکو و مبدأ همه کمالات وجودی و منزه از هر نقصی است.
۱ - جامع اسمای خداوند:
ابنخالویه در اعراب ثلاثین سوره میگوید: «اِسْمٌ لا یَنْبَغِی اِلاّ لِلّٰهِ جَلَّ ثَنآؤُهُ»؛ [۱]«اسمی است که سزاوار نیست مگر برای الله بلندمرتبه»
و در قول خدای تعالی: «هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِیّاً؛[۲] آیا برای او همنامی میدانی؟» گفته شده است؛ یعنی آیا در مشرق و مغرب خشکی و دریا و کوه و هموار و هر مکان و هر جایی احدی را که اسم او الله باشد، غیر از او میشناسی؟ یعنی نخواهی شناخت.
پیرامون این اسم، که بهتصریح بعضی «اسم اعظم» است و در اینکه مشتق است یا مشتق نیست و مطالب دیگر، علمای بزرگ ادب و لغت و فلسفه و عرفان بیانات و تحقیقات مهمی در کتابهای شرح اسماءالحسنی و کتابهای لغت و تفسیر و شرح ادعیه فرمودهاند، که آوردن آن مباحث در این رساله خارج از ظرفیت آن است و اهل تحقیق و بررسیهای عمیق را همان کتابها کافی و وافی است.
فقط در اینجا اجمالا میگوییم: «الله»، که از آن تعبیر به اسم جلاله میشود، دلالت دارد بر ذات جامع جمیع صفات کمال، مثل علم و قدرت و تفرّد و وحدت؛ بنابراین یک مسّمی بیشتر نخواهد داشت و این دلالت بر تفاوت نمیکند و این لفظ مقدّس مشتق باشد یا غیرمشتق و دلالتش بر ذات احدیت به وضع تعیّنی باشد یا تعیینی.
در هر صورت این لفظ دلالت بر آن ذات دارد و در لسان عربی بین اسمای حسنی، اسمی که به دلالت مطابقی این دلالت را داشته باشد، در نظر نیست مگر در مثل «هو» این ادّعا بشود.
و ..........
نظرات (۱)