سرود مهندس بقیع - میلاد امام مجتبی علیه السلام
بَقیع یا بقیعُ الغَرْقَد محل دفن چهار تن از امامان شیعه و دیگر وابستگان پیامبر خدا و کهنترین قبرستان مسلمانان. بقیع پیش از اسلام، زمینی بزرگ و بوستانی در حوالی شهر یثرب بود. دفن اموات مسلمانان در این زمین از آغاز سده نخست هجری، رواج یافته و بزرگان و شخصیتهای مهم اسلامی در آن به خاک سپرده شدهاند. بقیع در ادوار مختلف اسلامی، مورد توجه حاکمان بوده و بقعهها و بارگاههایی در آن ساخته شد؛ اما پس از حمله وهابیان بر عربستان، در روز هشتم شوال سال ۱۳۴۴ق مشهور به یوم الهدم، تخریب گردید. اکنون سطح بقیع در جوار حرم نبوی با خاک یکسان است و سنگ نوشتهای در آن مشاهده نمیشود.
بقیع به زمین گستردهای گفته میشود که گیاهانی در آن روییده باشند. بقیع الزبیر، بقیع الخیل و بقیع الخَبْجَبَة(نام درختی است) از جمله این بوستانها در شهر یثرب (مدینةالنبی) بوده است.بقیع الغرقد نیز از درختان غرقد و دیگر گیاهان، پوشیده بوده است. این بوستان پس از اسلام برای دفن اموات شهر مدینه استفاده شده است.
کهنترین قبرستان مسلمانان، در نزدیکی مسجدالنبی و اطراف شهر قرار داشته. چنانکه تصویر نقشه مدینه در سال ۱۲۶۹ این گونه نشان میده ولی امروزه پس از توسعه قبرستان و مجموعه مسجد و صحن نبوی، هر دو به هم متصل شده و در هسته مرکزی شهر مدینه قرار گرفتهاند.
دور قبرستان بقیع، دیوار کشی شده و ضلع غربی آن که در ورودی اصلی قبرستان نیز هست، پیوسته به صحن حرم نبوی و ضلع جنوبی آن خیابان شابوایوب انصاری و ضلع شرقی آن بلوار ملک فیصل و ضلع شمالی آن خیابان عبدالعزیز است و...
نظرات