آموزش نرم افزار آماری
محاسبه اندازه اثر با d کوهن (Cohen’s d) و اتای تفکیکی
رفتن به صفحه دوره آموزش جامع SPSS :
https://kiaraacademy.com/product/spss-training-course/
برای مطالعه بیشتر به این آدرس مراجعه نمایید:
https://kiaraacademy.com/effect-size/
شماره جهت مشاوره آماری:
09309681077
اندازه اثر یک مفهوم آماری است که قدرت رابطه بین دو متغیر را در مقیاس عددی اندازه گیری می کند. به عنوان مثال، اگر اطلاعاتی در مورد قد مردان و زنان داشته باشیم و متوجه شویم که مردان به طور متوسط از زنان بلندتر هستند، تفاوت بین قد مردان و قد زنان به عنوان اندازه اثر شناخته می شود. هرچه اندازه اثر بیشتر باشد، تفاوت قد بین زن و مرد بیشتر خواهد بود. اندازه اثر آماری به ما کمک می کند تا تشخیص دهیم که آیا تفاوت واقعی است یا به دلیل تغییر عوامل است. در آزمون فرضیه، اندازه اثر، توان، حجم نمونه و سطح اهمیت بحرانی با یکدیگر مرتبط هستند. در متاآنالیز، اندازه اثر به مطالعات مختلف مربوط می شود و سپس همه مطالعات را در تجزیه و تحلیل واحد ترکیب می کند. در تجزیه و تحلیل آمار، اندازه اثر معمولاً به سه روش اندازهگیری میشود:
(1) تفاوت میانگین استاندارد
(2) نسبت فرد
(3) ضریب همبستگی
روش محاسبه اندازه اثر
همبستگی پیرسون r : همبستگی پیرسون r توسط کارل پیرسون ایجاد شد و بیشترین استفاده را در آمار دارد. این پارامتر اندازه اثر با r نشان داده می شود. مقدار اندازه اثر همبستگی پیرسون r بین 1- تا 1+ متغیر است. به گفته کوهن (1988، 1992)، اگر مقدار r در حدود 0.1 تغییر کند، اندازه اثر کم است، اگر r حدود 0.3 تغییر کند، متوسط، و اگر r بیش از 0.5 تغییر کند، بزرگ است.
تفاوت معنی استاندارد شده: زمانی که یک مطالعه پژوهشی بر اساس میانگین جامعه و انحراف معیار باشد، برای شناخت اندازه اثر از این روش استفاده می شود. اندازه اثر جمعیت را می توان با تقسیم دو تفاوت میانگین جمعیت بر انحراف معیار آنها دانست.
اندازه اثر d کوهن : به عنوان تفاوت دو میانگین جمعیت شناخته می شود و بر انحراف معیار از داده ها تقسیم می شود.
روش Δ گلس: برای اندازه اثر: این روش مشابه روش کوهن است اما در این روش از انحراف معیار برای گروه دوم استفاده می شود.
روش اندازه اثر Hedges’ g : این روش روش اصلاح شده روش d کوهن است.
نظرات