نرمش و ورزش های بعد از جراحی تعویض مفصل ران
مهمترین هدف جراحی تعویض مفصل ران افزایش توان فعالیت بدنی بیمار است که به علت درد توان راه رفتن به مدت کافی را نداشته است و میخواهد بعد از جراحی راه برود. برای راه رفتن نه تنها به یک مفصل بدون درد نیاز داریم بلکه عضلات سالم و قوی هم مورد احتیاج است.
خرابی مفصل و دردی که متعاقب آن و به مدت طولانی وجود داشته است موجب میشود تا بیمار نتواند به اندازه کافی راه برود و این به نوبه خود موجب ضعف عضلات ران میشود. بعد از جراحی این عضلات باید قوی شوند. بیمار با عضلات ضعیف نمیتواند به درستی راه برود.
به همین منظور نرمش های طبی خاصی طراحی شده است تا همه بیماران بعد از جراحی آنها انجام دهند تا روند تقویت عضلات را شوع کنند. ساده ترین آنها بلافاصله بعد از جراحی شروع میشوند و در روزهای بعد بتدریج نرمش های بیتشری اضافه میشوند. در هفته ها و ماه های بعد از جراحی تعویض مفصل ران نرمش های بیشتری به توسط بیمار انجام میشود تا عضلات بیشتر و بیشتر قوی شوند.
این نرمش ها را باید خود بیمار انجام دهد و این تفکر که نرمش ها را فیزویوتراپ برای بیمار انجام میدهد به هیچ وجه درست نیست. فیزیوتراپ فقط طرز درست انجام دادن نرمش ها را به بیمار آموزش میدهد و این بیمار است که باید نرمش ها را انجام دهد.
سوال دیگری که بسیاری از بیماران میپرسند این است که آیا بعد از جراحی تعویض مفصل لگن و ران آیا میتوانم ورزش کنم.
این بسته به عوامل زیادی از جمله سن بیمار و قدرت عضلات بیمار و انعطاف پذیری مفاصل بیمار و تعادل او و کیفیت مفصل مصنوعی و کیفیت عمل جراحی که برای او کار گذاشته شده است و بسیاری عوامل دیگر دارد و پاسخ به این سوال برای هر بیمار متفاوت بوده و باید به توسط جراح پاسخ داده شود.
معمولا اگر کیفیت عواملی که ذکر شد در حد متوسط باشد بیمار میتواند به راحتی بدود و شنا کند و دوچرخه سواری و بدنسازی کند. در مورد انجام ورزش هایی که نیازمند جهش و پرش هستند مانند تنیس و بسکتبال و والیبال و بوکس در میان محققان اتفاق نظری وجود ندارد ولی همانطور که گفته شد در شرایط مطلوب ممکن است پزشک جراح اجازه این ورزش ها را به بیمار بدهد.
نظرات