زعفران، گیاهی 3 هزار ساله است که بیشتر در کمربند گسترده اوراسیا کشت میشود. 94% از سهم زعفران بازار جهانی متعلق به ایران است و با این وجود کشورهای کمی با زعفران ایران آشنا هستند. سالهاست که کشور ما وارد خشکسالی شده و مدت زیادی طول خواهد کشید تا شرایط آبوهوایی کشور بهبود پیدا کند. اما این تهدید به نحوی بسیار هوشمندانه به فرصتی برای کاشت، داشت و برداشت زعفران تبدیل شده است. محصولی گرانبها که نیازمند شرایط آبوهوایی خاص و خاکی حاوی مواد مغذی است. در حال حاضر بیش از 90 هزار هکتار از زمینهای ایران به تولید زعفران اختصاص پیدا کرده و سالانه بیش از 350 تن زعفران برداشت میشود.
فرآیند تولید زعفران در ایران
فرآیند تولید زعفران مانند هر گیاه دیگری شامل کاشت، داشت و برداشت است. اما زعفران یک تفاوت عمده با دیگر گیاهان داشته و آن هم فاصله زمانی زیاد بین کاشت و برداشت محصول است، در این بین، علاوه بر اهمیت بالای زمان مناسب کاشت پیاز زعفران، مرحله داشت نیز بسیار حیاتی بوده و اجرای اصولی آن میتواند بر میزان برداشت محصول نهایی تأثیر گذارد. در ادامه بهطور کامل به بررسی مراحل مختلف کشت زعفران میپردازیم.
مراحل کاشت زعفران
کاشت زعفران به عوامل مختلفی چون نوع خاک و آب و هوا بستگی داشته و در نتیجه نمیتوان این محصول را هر جای کشور کشت کرد. اولین مرحله از کاشت زعفران، انتخاب زمینی با خاک مغذی است تا بتواند 7 تا 10 سال آینده از پیاز زعفران به خوبی نگهداری کند، و زمان گلدهی زعفران فرا رسد. در ادامه به چگونگی کاشت زعفران یعنی اولین مرحله از تولید زعفران میپردازیم.
پیاز زعفران باید بین 5 تا 7 سال در خاک بماند تا زمان گلدهی فرا رسد. بنابراین کیفیت و مرغوبیت خاک یکی از اصلیترین موارد برای کاشت و تولید زعفران باکیفیت است. زعفران گیاه بسیار سازگاری است اما نیازمند دریافت مواد آلی و معدنی چون سولفور، نیتروژن و پتاسیم است. زعفران را میتوان در خاکهای شنی، سنگین یا حتی رُسی هم کشت کرد اما میزان نسبت شنی یا رُسی بودن خاک بسیار بااهمیت است. در بسیاری از موارد کشاورزان، میزان حاصلخیزی خاک را به کمک آزمایشگاههای خاک متوجه میشوند.
منبع: زعفران عطرین ( https://atrinsaffron.com )