جراحی تعویض مفصل یکی از موفقیت آمیزترین جراحی ها در طب است. تنها جراحی کاتاراکت از نظر درصد موفقیت میتواند به آن نزدیک شود. با این حال ممکن است بعضی از بیمارانی که این جراحی را انجام میدهند دچار مشکلاتی شوند و نیاز پیدا کنند تا مفصل مصنوعی خود را مجددا تعویض کنند.
جراحی مجدد تعویض مفصل را جراحی ریویژن میگویند. به چه علت یا عللی یک بیمار ممکن است نیاز به تعویض مجدد مفصل ران یا لگن پیدا کند.
اگر جراحی تعویض مفصل ران یا توتال هیپ آرتروپلاستی به درستی و با تکنیک درست انجام شود در تقریبا 97 درصد موارد حداقل تا یکی دو دهه نیاز به جراحی مجدد پیدا نمیکند ولی حدود 3 درصد بیماران مشکل پیدا میکنند. اگر جراحی درست انجام نشود این درصد افزایش پیدا کرده و احتمال مشکل دار شدن بیشتر میشود.
بطور مثال اگر مفصل مصنوعی بعد از جراحی عفونت کند در بسیاری از موارد نیاز میشود تا برای درمان عفونت کل مفصل مصنوعی از بدن بیمار خارج شود و یک مفصل مصنوعی دیگر کار گذاشته شود.
اگر به هر علتی مفصل مصنوعی لق و شل شود باید قسمت های شل شده مفصل از بدن بیمار خارج شده و با یک مفصل مصنوعی دیگر جایگزین شود.
اگر سطوحی از مفصل مصنوعی که روی هم ساییده میشوند خراب شوند باید این سطوح با عمل جراحی تعویض شوند و حتی گاهی لازم میشود کل مفصل مصنوعی از بدن بیمار خارج و عوض شود.
سوالی بعدی اینست که بیمار باید از کجا متوجه شود که مفصل مصنوعی او نیاز به عوض کردن دارد.
مهمترین علامت درد است. وقتی یک مفصل مصنوعی دچار درد میشود بیمار باید به پزشک مراجعه کند. در اینجا پزشک با بررسی بیمار عللی را که در بالا به آنها اشاره کردم بررسی میکند. اگر یکی از آنها وجود داشت ممکن است نیاز به تعویض مجدد مفصل وجود داشته باشد.
البته گاهی اوقات مفصل مصنوعی دچار مشکل میشود ولی بیمار هیچ مشکل ظاهری ندارد و درد هم ندارد. در اینجا ممکن است بطور مثال مفصل لق شده باشد ولی بیمار دردی نداشته باشد. با گذشت زمان این لقی میتواند منجر به شکستگی استخوان های اطراف مفصل مصنوعی شود.
یا اگر سطوح سایئده مفصل مصنوعی خراب شوند و بیمار درد و یا علامت دیگری نداشته باشد ممکن است بعد از مدتی این وضعیت به ناگهان منجر به دررفتگی مفصل شود.