راه حل بسیاری از مسائل سازمان های امروزی، مدیریت استراتژیک با تکیه بر ذهنیتی پویا، آینده نگر جامع نگر و اقتضایی است به عبارت دیگر میزان درکی که مدیران از تحلیل شرایط دارند که می تواند تعیین کننده موفقیت تجاری در دنیای امروز باشد لذا مهمترین ابزارهای که سازمانها برای حصول موفقیت در حال و آینده می تواند از آن بهره گیرد، مدیریت استراتژیک است. به عقیده بسیاری از صاحب نظران علم مدیریت، توانایی تفکر استراتژیک برای بقای سازمانها در فضای کسب و کار پیچیده امروزی و افزایش انعطاف پذیری و توان مقابله با تغییرات، بسیار حیاتی و مقدم بر برنامه ریزی استراتژیک است. تاکنون تعاریف مختلف و متعددی از راهبرد و مدیریت استراتژیک ارائه شده به تعبیر متخصصان مدیریت این عبارات مانند هنر است و حتی آن را می بینیم. تشخیص دادن آن آسان است اما وقتی در پی تعریف و تفسیر آن هستیم مشکل به نظر می رسد با نگاه دقیق به مفهوم مدیریت استراتژیک می توان به ضرورت استفاده از آن پی برد.
برای مطالعه بیشتر به مقاله معرفی انواع استراتژی های سازمانی در سایت شریف استراتژی مراجعه نمایید https://sharifstrategy.org/%d9%85%d8%b9%d8%b1%d9%81%db%8c-%d8%a7%d9%86%d9%88%d8%a7%d8%b9-%d8%a7%d8%b3%d8%aa%d8%b1%d8%a7%d8%aa%da%98%db%8c-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%b3%d8%a7%d8%b2%d9%85%d8%a7%d9%86%db%8c-%d8%a8%d8%b1-%d9%85%d8%a8/
به خصوص آنکه امروزه آنچه برای سازمانها اهمیت بیشتری یافته، توانایی سازگاری با تعبیرات محیطی است. اگر چه محققان طی دهه های اخیر بعضا در سطح فرد (تمرکز بر درک رفتارهای فردی) و در سطح کلان (تمرکز بر درک رفتارهای گروهی) مطالعه و تحقیق کرده اند. کار هیچ یک از دو دیدگاه به تنهایی نمی تواند بطور مناسب رفتار سازمانها را تعیین نماید. به طوریکه در دیدگاه فرد عوامل زمینه ای و در دیدگاه کلان نحوه تاثیر رفتار فردی مورد عنایت واقع شده، لذا بر این اساس توردکو بر اهمیت و اتحاد رویکرد چند سطحی برای تحلیل حیات مربوط به سازمان تأکید می نماید. لذا برای رسیدن به چهار چوبی منظم برای تفکر استراتژیک ترکیب و تمرکز بر محدوده خود افراد و گروهها با محدوده کلان میتواند موثر باشد به عبارت دیگر ویژگی ها و اعمال فردی بر زمینه گروهی و تأثیر زمینه گروهی بر تفکر و رفتاری فردی را باید در نظر گرفت.