چه مسیری را از ۶ هزارسال پیش طی کردیم تا به دوران بزرگترین امپراتوریهای جهان رسیدیم؟ در این گزارش سیدمنصور سیدسجادی از جهان ایرانی و همسایگانش در پیش از تاریخ میگوید و به این سوالات پاسخ میدهد.
عصر ایران؛ فاطمه علیاصغر ــ سفری است به جهان ایرانی و همسایگانش در پیش از تاریخ. هنوز خط اختراع نشده. حدود ۶ هزار سال پیش. بشر دارد راه تکامل را طی میکند؛ آن هم در اینجا؛ سرزمینی بین خاورمیانه در غرب، شبهقاره هندوستان در شرق و استپهای روسیه و بخشهای جنوبی آسیای مرکزی در شمال و آبهای خلیجفارس در جنوب. در آن زمان هنوز راههای دریایی کشف نشده بودند و جغرافیای این سرزمین، موقعیت آن را در جهان باستان منحصربهفرد میکرد.
این دوران؛ یکی از بزنگاههای تاریخ است. زمانی که ایران را به عنوان مرکز تمدنها میشناسند. اما سوال این است؛ مردم این سرزمین چه راه درازی را طی کردند تا به اینجا برسند؟ آنها نه تنها رویاهای خودشان، رویاهای مردم جهان را محقق کردند. انقلاب کشاورزی و نوسنگی را از پس هزارهها به اوج رساندند و پا به انقلاب جدیدی گذاشتند.
ایران وارد دومین انقلاب جهانی میشود. باستانشناسان تا امروز محوطههای باستانی اندکی از این سرزمین را کاوش کردند. هنوز اسرار بسیاری در میان لایههای خاک مدفون مانده است اما سیدمنصور سیدسجادی با همین دادهها در کتاب جهان ایرانی از گامبهگام راهی که ما تا رسیدن به این انقلاب طی کردیم را میگوید.
امروز بسیاری از این دولت- شهرها ویران شدند و امپراتوریها از هم پاشیدند اما نیولی ایرانشناس شهیر ایتالیایی معتقد است: این سرزمین از زمانهای بسیار دور، از ایجاد سازماندهیهای بزرگ دولتی در خاورمیانه باستان و مصر گرفته تا جنبشها و حرکتهای بزرگ هلنیستی، سرزمینهای جهان را به یکدیگر پیوند داده و نقش مهم آن در جهان فراموش نشدنی است. ایران تا به امروز ثابت کرده با وجود همه دشواریها، جنگها، بیماریها و خشکسالیها و .. ریشههایش را از دست نداده و چون ققنوس هر بار از خاکستر خود برخاسته است.ست. در پس این هزارهها شکل گرفته است؛ بنیانهای فرهنگ ایرانی. این ما بودیم که این دولتشهرهای ابتدایی را به امپراتوریهای بزرگی چون هخامنشیان تبدیل