برای بازگرداندن اعتماد به بازار سرمایه چه برنامهای دارید؟ یکی از مواردی که این اعتماد را سلب کرده است این موضوع قیمت گذاری دستوری است.
روز سه شنبه ۱۱ مرداد ماه سال ۱۴۰۱ جاری سایت نبض بورس گفتگوی اختصاصی و مفصلی را با دکتر مجید عشقی رئیس سازمان بورس انجام داد. در این مطلب مشاهده می کنید.
آقای دکتر مجید عشقی: بحث اعتماد در بازارهای مالی موضوع بسیار بسیار مهم و پیچیدهای است. به خصوص در بازار ما که متغیرهای تاثیرگذار بر بازار به نحوی از کنترل نهاد ناظر خارج است. ما تا بیاییم یک شرایط با ثباتی پیدا کنیم متاسفانه تصمیمات جزیرهای که در نقاط مختلف گرفته میشود به این ثبات لطمه میزند. مثلا در پایان سال گذشته موضوع عوارض صادراتی مطرح شد، موضوع مالیات بر صادرات مواد خام و نیمه خام مطرح شد، موضوع قیمت گذاری دستوری روی بحث خودرو و یا فروش خودرو به صورت فعلی که واقعا چیز بدیع و عجیبی است مطرح شد؛ فروش محصولات یک شرکت خصوصی در یک فرآیند قرعه کشی!
این موارد واقعا اعتماد سوز است. قبول داریم که این موارد به شدت به بازار لطمه میزند و بازار هم حق دارد که به این اقدامات اعتماد نکند.
یا موضوع دیگر که در اواخر بهار و اوایل زمستان رخ میدهد موضوع مدیریت انرژی است که یکی از دلایل سلب اعتماد است.
تلاش ما این بوده است که اثرات این تصمیم گیریها را بر شرکتها کاهش دهیم. این کار کاری بسیار سختی است. بالاخره نهادهای تصمیم گیر در خصوص تک تک این موارد وزارتخانههای مختلف هستند و مراجع گوناگونی درباره این موارد تصمیم میگیرند. متاسفانه هر تصمیمی هم گرفته میشود بدون در نظر گرفتن موارد دیگر است و این اثر بسیار مخربی بر روی اعتماد بازار گذاشته است و هر چند که ممکن است که اثرات واقعی این تصمیمات به هیچ وجه به این اندازه نباشد.
ما در گزارشات سه ماهه و حتی چهار ماهه شرکت ها، دیدیم که اثراتی که این تصمیمات داشتند به میزانی نبود که واقعا گفته میشد و این تصمیمات اثر روانی بسیار بسیار بیشتری داشت.
ما در این مدت پیگیریهایی را که باید از نهادهای مختلفی میکردیم به عنوان نمونه در زمینه قیمت گذاری دستوری در صنایع مختلف را انجام دادیم و کماکان در حال پیگیری هستیم. مثلا زیان انباشتهای که صنعت خودروسازی در پایان سال ۱۴۰۰ داشت و کماکان ادامه دارد.